Hudvård, Trender

Hyaluronsyra – vi reder ut fördelar och faror

Under de senaste åren har skönhetsbehandlingar utvecklats dramatiskt, och en av de nyaste ingredienserna på detta område är hyaluronsyra.. Detta ämne finns i många olika krämer på marknaden och har visat sig ge många fördelar som sträcker sig bortom skönhet. Det har dock också några potentiella biverkningar som inte bör ignoreras. I det här blogginlägget kommer vi att utforska båda sidorna av hyaluronsyra och hjälpa dig att avgöra om det är rätt för dig!

Vad är Hyaluronsyra?

Hyaluronsyra är ett ämne som finns naturligt i bindväven i leder och vävnader som omger organ. Trots namnet är det inte en syra utan en typ av sockerart. Den återfuktar hud, hår, naglar, ben, muskler, senor och brosk. Detta bidrar till att främja en jämnare hud som lyser av vitalitet (det är inte ovanligt att kändisar regelbundet använder sig av hyaluronsyrabehandlingar)

Hyaluron har använts i årtionden som ett fuktgivande medel för att hjälpa till att behandla symtom på dermatologiska tillstånd som t.ex. eksem. Dermatologer har funnit hyaluronsyra väldigt användbar eftersom den kan hålla upp till 1000 gånger sin vikt i vatten samtidigt som den fortfarande för blir lättviktig.

Vilka är fördelarna?

Hyaluronsyra har visat sig vara effektiv när det gäller att återfukta hudceller, uppmuntra cellförnyelse och minska inflammation genom att hämma enzymer som bryter ner kollagen (hyaluronidas). Den är också mycket användbar för att återfukta torrt hår, vilket kan bidra till att minskabrott och sprödhet.

Den kan också användas som en fuktgivande ansiktsfyllare som hjälper till att minska fina linjer och rynkor i ansiktet. Hyaluronsyran injiceras i specifika problemområden (som kan vara runt ögonen eller munnen) och stimulerar kollagenproduktionen i dessa områden för att hjälpa till att minska linjerna och återställa ett ungdomligt utseende.

Vilka biverkningar är förknippade med hyaluronsyra?

Eftersom hyaluronsyra finns naturligt i kroppen anser många att den är säker. Det har dock förekommit vissa rapporter om biverkningar efter kosmetisk användning av hyaluronidas (t.ex. injektioner). Dessa inkluderar blåmärken, svullnad, rodnad och smärta på injektionsstället. Mer sällan kan hyaluronidas leda till missfärgning av huden och slapp eller “klumpig” hud i områden där hyaluronsyra har injicerats.

Det är också möjligt att hyaluronsyra kan vara en vektor för överföring av infektionssjukdomar som hiv (via delning av sprutor) eller hepatit B och C (genom oavsiktlig injektion).

Hyaluronsyra som skönhetsbehandling

Hyaluronsyra är en hygroskopisk molekyl som kan hålla upp till 1000 gånger sin vikt i vatten, så det är inte konstigt att den har blivit en favorit bland anti-aging hudvårdsprodukter. Hyaluronacid hjälper till att förbättra hudens återfuktning och elasticitet, minska ärrbildning från akne och till och med läka sår.

Hyaluronsyrakrämer kan även lindra symtom i samband med dermatologiska tillstånd som t.ex. eksem. Hyaluronsyra är en av de vanligaste ingredienserna i receptfria fuktkrämer

Förutom dessa fördelar är hyaluronsyra också mycket effektiv när den använd som injektion för att fylla ut rynkor och injektioner för detta ändamål har blivit en populär kosmetiskt ingrepp.

Vad är hyaluronsyrainjektioner?

Injektioner i specifika problemområden (tex runt ögonen eller munnen) stimulerar kollagenproduktionen för att minska linjerna och återställa ett ungdomligt utseende.

Innan du får hyaluronsyrainjektion måste du få ett allergitest utfört för att säkerställa att du inte är allergisk . Du bör också undvika att äta eller dricka minst 30 minuter före behandlingen så se till till att hyaluronsyrainjektionerna utförs på tom mage.

Vad är hyaluronsyrainjektioner?

Vilka är farorna?

Hyaluronsyra är överlag en nyttig substans som kan användas för att behandla många hudtillstånd och ge huden en naturlig återfuktning. Det är dock viktigt att notera att hyaluronidas även kan bryta ner hyaluronsyra som appliceras lokalt så använd endast produkter som innehåller hyaluronsyra som är formulerade med denna enzymhämmare för att undvika biverkningar

Även om det finns många fördelar kan den orsaka vissa biverkningar hos vissa personer när den appliceras på huden eller tas oralt som ett piller. Detta beror på att hyaluronidas även finns i människans matsmältningskanal och bryter ner hyaluronsyra i livsmedel. Dessa biverkningar inkluderar illamående, kräkningar och diarré.

Eftersom hyaluronsyra finns naturligt i kroppen anser många att den är säker att injiceras. Det har dock förekommit vissa rapporter om biverkningar efter kosmetisk användning av hyaluronidas (injektioner). Dessa inkluderar blåmärken, svullnad, rodnad och smärta på injektionsstället. Mer sällan kan hyaluronidas leda till missfärgning av huden och slapp eller “klumpig” hud i områden där hyaluronsyra har injicerats.

Det finns även en fara att inectionser kan vara en faktor för överföring av infektionssjukdomar som hiv (via delning av sprutor) eller hepatit B och C (genom oavsiktlig injektion).

Vilka olika typer av hyaluronsyra finns det?

Högmolekylär 

Denna syra är en högviskös hygroskopisk vattenhållande polymer som kan hålla upp till 1000 gånger sin vikt i vatten. Denna typ av hyaluronsyra användes ursprungligen för sårläkning, men är nu vanlig vid hyaluronsyrainjektioner,

Medelmolekylär

Denna syra har en molekylvikt på 300-3000 kDa. Detta är den hyaluronsyra som förekommer naturligt i våra kroppar och som finns i alla bindvävs-, epitel- och nervvävnader. Den ger struktur åt celler och vävnader samt upprätthåller vävnadshydrering

Lågmolekylär

Denna syra har en molekylvikt på mindre än 3000 kDa. Denna hyaluronidas används vanligtvis för att behandla artros och kan injiceras i ledrummet för detta ändamål. Lågmolekylära hyaluronidaser finns också i vissa kosmetika som bryter ner hyaluronsyra

Vilken produkt ska jag välja?

Med en marknad med ett otal olika produkter år viktigt att förstå vad hyaluronan är och hur olika typer av hyaluronan fungerar. Om du är intresserad av att använda en hyaluronsyreprodukt bör du överväga dina alternativ noggrant innan du köper.

Kom ihåg att hydrolyserad hyaluronsyra tränger djupare in ihuden, vilket innebär att den är effektivare när det gäller att återfukta kroppens yta. Natriumacetylerat hyaluronat har en mindre molekylstorlek som gör att det också kan tränga djupare in i hudlagren, men hyaluronsyramolekylerna är större än de i natriumhylauronat, så denna produkt kan inte användas i ansiktet.

När du letar efter en hyaluronsyrekräm ska du kontrollera ingredienserna för att se till att den innehåller en av dessa varianter eller en annan typ som är kompatibel. Om du redan har använt hyaluronsyra och upplevt biverkningar som illamående, kräkningar eller diarré, överväg då att byta ut din nuvarande hyaluronprodukt.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *