Hudvård, Trender

Vad är nikotinamid och hur det kan hjälpa min hud?

Vad är nikotinamid?

Nicotinamid, även känt som niacinamid, är ett typ av B-vitamin. Det hjälper din hud att hålla sig frisk och ungdomlig genom att hålla den återfuktad. När du har brist på detta vitamin kan din hud bli torr och fjällande. För att få fördelarna med nikotinamid måste du använda det regelbundet i minst två månader innan du ser några förbättringar i din huds utseende. Nicotinamid är användbart för att behandla många hudproblem.

Vad är fördelar med niacinamid?

Skapar Immunitet.

Niacinamid hjälper till att bygga keratin en typ av protein som håller din hud fast och hälsosam.

Hudens elasticitet

Din hud kan bli torr och fjällande om du har brist på niacinamid.

Hudpigment

Niacinamid hjälper till att ljusa upp fläckar med hyperpigmentering, t.ex fräknar och mörka fläckar.

Antioxidant

Niacinamid kan hjälpa till att bekämpa fria radikaler i huden, som är skadliga partiklarsom kan skada kollagenet och leda till rynkor.

Reglerar olja.

Niacinamid kan hjälpa till att kontrollera oljeproduktionen så att din hud inte blir för torr eller fet.

Skyddar mot oxidativ stress.

Niacinamid hjälper till att bygga celler i huden samtidigt som de skyddar dem mot miljöbelastningar, såsom solljus, föroreningar och toxiner.

Behandlar akne

Niacinamid kan hjälpa till att behandla och förebygga akne genom att hämma tillväxten av P. acnes-bakterier, som bidrar till täppta porer och finnar.

Minimerar fina linjer och rynkor.

Niacinamid hjälper till att förhindra kollagennedbrytning, vilket kan leda till fina linjer och rynkor.

Hjälper ojämn hudton

Om du har ojämn hudton, kan niacinamid hjälpa till att ljusa upp mörka fläckar av hyperpigmentering.

Skyddar mot solskador

Niacinamid är en potent antioxidant som skyddar huden mot skador från fria radikaler och solbränna.

Främjar sårläkning

Niacinamid är också en effektiv behandling av sår eftersom den förbättrar blodcirkulationen.

Hur kan jag använda niacinamid för att förbättra min hy?

För att få fördelarna med niacinamid måste du använda det regelbundet i minst två månader innan du ser någon förbättring av din hud’s framträdande.

Niacinamid finns i många olika former, inklusive serum och krämer som du kan applicera direkt på huden varje dag. Kontrollera ingrediensförteckningen för niacinamid innan du applicerar någon produkt eftersom alla produkter inte innehåller detta vitamin. Du kan också hitta det som en ingrediens i andra produkter, till exempel ansiktsrengöringsmedel eller fuktighetskrämer. För att få ut fördelarna med niacinamid bör du använda en solskyddskräm med minst SPF 30 när du går utomhus så att du inte skadar din hud ännu mer genom solexponering.

När ska jag undvika att använda nikotinamid?

Rådgör alltid med din doktor innan du påbörjar en behandling!

Det är viktigt att vara extra försiktig om du är gravid eller ammar eftersom det inte finns tillräckligt med bevis för att niacinamid är säkert under graviditeten. Använd inte niacinamid om du är allergisk mot B-vitamin.

Du bör undvika att använda produkter som innehåller niacinamid eller andra ämnen som kan irritera din hud, till exempel alkohol och mentol. Håll dig också borta från tunga oljor när du använder fuktkrämer. Niacinamid fungerar bäst i lätta formuleringar utan tillsatser så kontrollera ingrediensförteckningen innan du köper en produkt med detta vitamin

Du bör också vara försiktig under sommarmånaderna eftersom solexponering ökar risken för hyperpigmentering, särskilt fläckar på halsen.

Finns det några biverkningar?

Niacinamidkrämer brukar inte orsaka irritation men om du får rodnad eller klåda, sluta omedelbart använda produkten.

Niacinamid kan också interagera med andra kosttillskott och läkemedel som innehåller vitamin B12 eller niacin (vitamin B), såsom multivitaminer, peplinicillin, nikotinsyrakrämer som används för psoriasisbehandling och vissa p-piller. Du kan också uppleva vissa biverkningar om du är allergisk mot niacinamid.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *